Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 02:42      8°-19° Πάτρα
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Οι τέλειοι αριθμοί και η ελληνική οινογαστρονομία

Οι τέλειοι αριθμοί και η ελληνική οινογαστρονομία



O Γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας, Ρενέ Ντεκάρτ είχε πει το εξής, μερικά χρόνια μετά το 1.600 μ.Χ: «Οι τέλειοι αριθμοί είναι τόσο σπάνιοι όσο και οι τέλειοι άνθρωποι».
Και παρόλο που εξίσου σπάνια μπορεί κανείς να διαφωνήσει με ευφυϊες του βεληνεκούς του Ντεκάρτ, μερικά νούμερα μοιάζουν υπερβολικά τέλεια, συγκρινόμενα με νούμερα... ελληνικής παραγωγής:
Ερευνα που κοινοποιήθηκε σε διεθνές συνέδριο οινοτουρισμού πριν δύο χρόνια, ανέφερε τα εξής:
335 δις δολάρια ετησίως είναι ο τζίρος του τουρισμού εμπειρίας.
Ο οινοτουρισμός μαζί με τη γαστρονομία είναι ένα κατ' εξοχήν είδος τουρισμού εμπειρίας, άρα άμεσα επωφελούμενο.
Από αυτά τα 335 δις δολάρια, τα 42 δις αφορούν αποκλειστικά σε γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό.
Και τι αφορούν αυτά τα νούμερα την Ελλάδα, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, που ίσως δεν γνωρίζει, αν και δύσκολο, ότι η ελληνική διατροφή αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής.
Και ίσως ακόμη πιο δύσκολο να αγνοεί τη θέση του κρασιού στο ελληνικό DNA, που μετράει μερικές χιλιάδες χρόνια ιστορίας και μυθολογίας.
Ένας τέλειος άνθρωπος ενδεχομένως να γνώριζε τις απαντήσεις στους ανωτέρω προβληματισμούς.
Καθώς όμως η τελειότητα είναι ένα δύσκολο πράγμα, αν πιστέψουμε τον Ντεκάρτ, πρέπει να αναρωτηθούμε μόνοι μας τους λόγους που η ραγδαία ανάπτυξη του οινικού και γαστρονομικού τουρισμού δεν ακουμπάει, τουλάχιστον σε ενθαρρυντικά νούμερα, την οινική και γαστρονομική Ελλάδα.
Αφού θεωρητικά δε μας λείπει τίποτα στην εξίσωση…
Οι πρώτες ύλες του βουνού, του κάμπου και της θάλασσας μετουσιωμένες σε προϊόντα που κάθε τόπος παντρεύει με μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας τη δική του κουλτούρα γεύσης, είναι η βάση της γαστρονομικής μας ιστορίας.
Δεκάδες κοινότητες τοπικών κουζινών περιμένουν τους επισκέπτες όλο το χρόνο για να τους μυήσουν στον ελληνικό υλικό πολιτισμό. Πάνω από τριακόσιες πενήντα γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών είναι καταγεγραμμένες, από τις οποίες λίγες μόνο δεκάδες ψάχνουν να βρουν τη θέση τους στον παγκόσμιο οινικό χάρτη και στο ποτήρι του οινόφιλου καταναλωτή.
Παρ' όλο αυτόν τον πλούτο, όμως, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που έρχονται ειδικά για να επισκεφτούν οινοποιεία και να γνωρίσουν τους Ελληνες παραγωγούς και τα κρασιά τους από σπάνιες ποικιλίες, να μαζέψουν τρούφες και μανιτάρια στα βουνά, να ζυμώσουν πίτες με τις νοικοκυρές των χωριών, να δοκιμάσουν την απίστευτη ποικιλία μελιών και βοτάνων, να θρυμματίσουν θυμάρι, δεντρολίβανο και ρίγανη, να μπουν σε παραδοσιακά τυροκομεία και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία, είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τη δυναμική ενός τόπου που έχει τη γεύση ως τρόπο ζωής, που υμνεί εδώ και χιλιάδες χρόνια το αμπέλι, το κρασί, την ελιά, και που η κουζίνα του ταξιδεύει ως μοντέλο μακροζωίας σε όλο τον πλανήτη.
Ισως ήρθε ο καιρός να αναρωτηθούμε ποια είναι η θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη οινικού και γαστρονομικού τουρισμού και τι μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε τους δικούς μας τέλειους αριθμούς.
Αυτούς που θα σηματοδοτήσουν μία ήπια ανάπτυξη, ευεργετική για τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου.

Της ΜΑΡΙΑΝ ΣΠΙΓΓΟΥ *

* Η Μάριαν Σπίγγου είναι σύμβουλος επικοινωνίας και marketing.





Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[χθες 23:10]  Έργα και ημέρες των Υπηρεσιών του...
[χθες 22:26]  Τόπος δημιουργίας και διάδοσης της...
[χθες 16:12]  Όλα για την εξουσία
[χθες 12:35]  Ολα για την εξουσία
[χθες 11:30]  Ο Επιτήδειος Τρίτος
[χθες 10:45]  Υβρεις προς τέρψη ακραίων ώτων
[χθες 05:00]  "Από την «ευρωπαϊκή κοινότητα...
[χθες 16:55]  Εξαγγελίες με καθυστέρηση για μια...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [02:42:48]