ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Συνταγή για παπουτσάκια -Χωρίς τηγάνισμα

Συνταγή για παπουτσάκια -Χωρίς τηγάνισμα



Η συνταγή αυτή μυρίζει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ελληνικό καλοκαίρι.

Ο κιμάς συναντά για μια ακόμη φορά τη μελιτζάνα και προσφέρει ένα ακόμη από τα πιο λατρεμένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Και όχι, δεν μιλάμε για τον διάσημο μουσακά.

Ορισμένα μυστικά της συνταγής
Η συνταγή είναι απλή, αν και χρειάζεται υπομονή γιατί έχει αρκετές παρασκευές. Το πρώτο μυστικό είναι να διαχειριστούμε σωστά τις μελιτζάνες, ώστε να απολαύσουμε τη σάρκα της στο πιάτο.
Η μπεσαμέλ της συνταγής είναι η πιο κλασική εκδοχή της διάσημης λευκής σάλτσας και σε συνδυασμό με την κεφαλογραβιέρα θα απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • Ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για τον κιμά: ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκόρδα λιωμένα
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 καρότο τριμμένο
  • ½ ποτηράκι κρασί
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ: 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1 αυγό
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ λίτρο γάλα
  • 100 γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
  • Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, κρατώντας το κοτσάνι τους. Χαράζουμε τη σάρκα τους σταυρωτά και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι
  • Στρώνουμε σε ταψί, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35' λεπτά περίπου να μαλακώσουν
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε τον κιμά σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με ξύλινη κουτάλα.
  • Κάνουμε μια λακκουβίτσα στον κιμά και καβουρδίσουμε τον πελτέ πριν τον ανακατέψουμε με το μείγμα. Σβήνουμε με το κρασί
  • Προσθέτουμε την τομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μαι βράση για 20' λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10' λεπτά ακόμη
  • Με δυο κουτάλια ανοίγουμε τις μελιτζάνες, χωρίς να αφαιρέσουμε τη σάρκα, για να χωρέσει η γέμιση του κιμά
  • Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα να γίνει ένας χυλός και καβουρδίζουμε ώσπου να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα λίγο, λίγο και ανακατεύουμε διαρκώς. Αφού πήξει η μπεσαμέλ ελαφρά αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Χτυπάμε το αυγό σε μπολ και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ρίχνουμε τέλος το μοσχοκάρυδο και το τυρί και ανακατεύουμε
  • Σκεπάζουμε τον κιμά με μπόλικη μπεσαμέλ και επιστρέφουμε τα παπουτσάκια στο φούρνο να πάρουν χρώμα
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα ακόμη




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[12:17]  Λουκανικόπιτα με άσπρα φασόλια
[χθες 13:07]  Πίτα ζυμαρικών με σπαγγέτι
[χθες 11:42]  Μοσχάρι στιφάδο
[χθες 14:35]  Κανελόνια με κιμά και κόκκινες...
[χθες 21:09]  Συνταγή για παραδοσιακό σπετσοφάι
[χθες 14:11]  Πατάτες ογκρατέν με τυριά και...
[χθες 14:12]  Πίτα του βοσκού
[χθες 19:59]  Γιατί το ξαναζεσταμένο κοκκινιστό...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [18:54:48]