ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Πάτρα: «Η γαστρονομία είναι η ιστορία της ανθρωπότητας»

Πάτρα: «Η γαστρονομία είναι η ιστορία της ανθρωπότητας»



Με θέμα «Το γαστρονομικό στίγμα της Ολυμπίας Οδού» διεξήχθη η χθεσινή πρωινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αχάια Κλάους, στο πλαίσιο του 8 Regional Growth Conference.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Σοφία Στάμου, διευθύντρια Επικοινωνίας Ολυμπία Οδός ΑΕ, Ηρώ Τσιμπρή γεν. διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, Σπύρος Στεργίου πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ, Γεώργιος Πίττας συγγραφέας-ιδρυτής του Greek Gastronomy Guide, Μάριον Σπίγγου σύμβουλος Marketing & Οινοτουρισμού Grapefool, καθώς και οι Ανδρέας Τζούδας οινολόγος προγράμματος W-EAT και Σπύρος Ματθαιόπουλος εκπρόσωπος Παρουσίασης Προγράμματος W-EAT με παρεμβάσεις τους. Συντονίστρια, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ινα Ταράντου.
«Η γαστρονομία είναι η ιστορία της ανθρωπότητας» τονίστηκε. Και ναι μεν η Ελλάδα με τα προϊόντα και την ποιότητά τους σαφώς ξεχωρίζει στον κόσμο, ωστόσο, τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής δεν τυγχάνουν της προβολής που θα συνέβαλε στην άνθησή τους και την προσέλκυση γαστρονομικού τουρισμού.
Οραμα της Ολυμπίας Οδού με τις δράσεις της, όπως αναφέρθηκε, είναι να ενώνει τόπους και ανθρώπους, και μαζί με τους ανθρώπους να μεταφέρει ιδέες, όνειρα, προοπτικές, κουλτούρες, πολιτισμό. Εκείνο, όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως τονίστηκε, για την ανάπτυξη της γαστρονομίας κάθε περιοχής είναι η ταυτότητα των προϊόντων της, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν, κατ' αρχάς, οι ίδιοι οι ντόπιοι, για να τα υποστηρίζουν και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές. Αυτός είναι, άλλωστε, ο στόχος διοργανώσεων φεστιβάλ γαστρονομίας (εκ των πολύ πετυχημένων τα «Οινοξένεια» της Αιγιάλειας).
Κατατέθηκε, επίσης, πρόταση για την αξιοποίηση των ανθρώπων της εστίασης ως «μαστόρων» που θα χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν γεύσεις, μέσω των οποίων θα συστήσουν στον κόσμο αλλά και σε ειδικούς δημοσιογράφους, που θα κληθούν, τα τοπικά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της W-EAT (Δυτικά Τρώμε).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η έμφαση στην ανάγκη για αποτίναξη της παλιάς ντροπής των τοπικών κοινωνικών για τα αγαθά τους, η προβολή των παραδοσιακών φαγητών και η επιστροφή στις αξίες της ελληνικότητας, που αποτελεί την ταυτότητά μας. «Με την παράδοση μπορείς να φτιάξεις το μέλλον», ακούστηκε.
Απαντες οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας, η οποία θα έχει ως συνέπεια την προσέλκυση τουρισμού που αναζητά την εμπειρία, είναι η αυτοπεποίθηση, η αυθεντικότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ατομική ευθύνη, η περηφάνια.
Αλλωστε, ο τουρισμός, όπως ειπώθηκε, δεν έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία, αλλά με τους ανθρώπους το ήθος τους και τα δαιμόνια που κρύβουν όλοι οι τόποι.

ΚΡΙΣΤΥ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση












Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [15:52:14]