ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Αιγιάλεια: Προϊόντα από το κτήμα... για το κτήμα - Τι φοβούνται οι αγρότες

Αιγιάλεια: Προϊόντα από το κτήμα... για το κτήμα - Τι φοβούνται οι αγρότες



Φοβούνται ότι θα παράγουν εφεξής, αλλά άγνωστον για πιοιους, οι αγρότες της Αιγιάλειας, αφού η πανδημία του κορονοϊού αρχίζει «να δείχνει να δόντια της» και να επηρεάζει τη ζήτηση, λόγω της όλο και πιο χαμηλής κατανάλωσης του κόσμου.
«Δουλεύουμε μεν, αλλά πού να τα δώσουμεμ, όταν αφθονία κηπευτικών υπάρχει μεν, αλλά η διαθεσιμότητα έχει πέσει μέχρι και 80%» λέει στην «Π» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης.
Πρόβλημα αισθητό αρχίζει να διαφαίνεται και στο κρασί, τώρα μάλιστα προς το Πάσχα, που οι τοπικοί οίνοι αναμένονταν να ταξιδέψουν σε ξένες χώρες.
Πιο έντονος, αν και πρόοωρος, είναι ο προβηματισμός για το κατεξοχήν τοπικό προϊόν της Μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, οι περισσότερες ποσότητες της οποίας φεύγουν από το Αίγιο για τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, αυτό θα γίνει το προσεχές φθινοπωρο και ερωτηματικό αποτελεί τι εάν η χώρα αυτή που πλήττεται θα ζητήσει τις ίδιες ποσότητες.
Για την κτηνοτροφία -αν και περιορισμένη στην περιοχή- η τμή στο αρνί θα' ναι μετά βεβαιότητας χαμηλή φέτος, αφού πέραν του Πάσχ (όπως αυτό εορτασθεί) δεν θα υπάρχει η ζήτηση από καταστήματα εστίασης, καθότι κλειστά.
«Ο αγροκτηνοτροφικός τομέας χρειάζεται ενίσχυση, ενώ στο θέμα της ενιαίας ενίσχυση που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί, πρέπει να καταργηθεί το χαράτσι που πληρώνουν και να ισχύσουν τα περυσινά ή να μην υπάρξει επιβάρυνση» τονίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής.

Ο πρόεδρος των Αγροτών Γιάννης Μποδιώτης, περιγράφει απλοϊκά τη σημερινή κατάσταση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. «Είναι απένταροι. Δεν έχουν χρήματα για καλύψουν τη χασούρα, δεν έχουν χρήματα για να παραγάγουν και να καλύψουν εγχώριες ανάγκες. Επιπλέον, όσοι θέλουν να βρίσκονται στα χωράφια τους, με τα απαγορευτικά μέτρα, δεν μπορούν να μετακινήσουν εργάτες γης».

Η κρίση του κορονοϊού έρχεται μετά το «χτύπημα» στο λάδι, με τις χαμηλές τιμές, δημιουργώντας επιπλέον ανασφάλεια σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις τυποποίησης, που φοβούνται μήπως τα προϊόντα τους μείνουν αδιάθετα.
Η ζήτηση του ελαιολάδου είναι μικρή και η τιμή σετιο 1,90 ευρώ , αν και το 2019 έκλεισε παραγωγικά καλά , με ποιοτικό προϊόν, ωστόσο οι πολλές εξαγωγές στην Ιταλία είναι πλέον αμφίβολες.
Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεων Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος πιστεύει ότι οι εξαγωγές θα γίνονται κανονικά, αν και έχει μειωθεί η ζήτηση.«Τηρούμε στάση αναμονής και λαμβάνουμε μέτρα προστασίας κι ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό« σημειώνει.
Στους παραγωγούς λιανικού και χοντρικού εμπορίου υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ποσότητες αδιάθετες. πρωτόγνωρες καταστάσεις και οποιαδήποτε εκτίμηση θα ήταν ανεδαφική.
«Ομίχλη» έχει πέσει και στα εσπεριδοειδή που παράγει η περιοχή, με το λεμόνι να κρατά μεν τιμή σε υψηλά επίπεδα, αλλά η κατάσταση να είναι ασαφής και ανασφαλής.





Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[14:16]  Αίγιο: Ζητά η δεξιά ότι...ποιεί η...
[10:38]  Αίγιο: Ένταση για τις...
[χθες 14:18]  Αίγιο: Επιβεβαίιωση της «Π» - Δύο...
[χθες 11:14]  Αιγιάλεια: Η ανακοίνωση για τα...
[χθες 10:17]  Αιγιάλεια: Εγκαινιάζεται την...
[χθες 09:14]  Αιγιάλεια: Ναυαγοσώστες με τη...
[χθες 14:27]  Αίγιο: Τώρα κολονάκια, σε λίγο...
[χθες 09:35]  Επανήλθε ο Αμβρόσιος: «Αγαπά» την...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [22:25:10]