ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Έρευνα Καναδικού πανεπιστημίου συνδέει τον καρκίνο του μαστού με κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων

Έρευνα Καναδικού πανεπιστημίου συνδέει τον καρκίνο του μαστού με κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων



Έρευνα-σοκ από το Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ανθρακούχων ροφημάτων και του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως όσες γυναίκες καταναλώνουν συστηματικά αναψυκτικά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτή τη μορφή καρκίνου.
Τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών αναλογούσε στην πυκνότητα των ιστών του μαστού - βασικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Η αυξημένη πυκνότητα των ιστών του μαστού συνεπάγεται λιγότερο λιπώδη ιστό στο στήθος και περισσότερο ιστό των αδένων που αποτελούν ή αποστραγγίζουν το μητρικό γάλα, καθώς και των υποστηρικτικών ιστών που περιβάλλουν τους αδένες.

Η πυκνότητα των μαστών συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου επειδή όσο περισσότερα κύτταρα υπάρχουν στο μαστό τόσο πιο πιθανό είναι κάποια από αυτά να μεταλλαχθούν. Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο καρκίνος με τις παραδοσιακές μαστογραφίες.

Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Caroline Diorio δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης έχει αυξηθεί παγκοσμίως και η μελέτη μας δείχνει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα των ιστών του μαστού - βασικό δείκτη για τον κίνδυνο καρκίνου.»

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.555 γυναίκες - οι μισές από αυτές βρίσκονταν σε προ-εμμηνοπαυσιακό στάδιο και οι άλλες μισές σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Ρωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αναψυκτικά και χυμό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (σε μερίδες 355 ml) και η πυκνότητα των ιστών μετρήθηκε με τη βοήθεια μαστογραφίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες αναψυκτικού/χυμού παρουσίαζαν μέση πυκνότητα της τάξεως του 29,6%. Όσες δεν κατανάλωναν τέτοιου είδους ροφήματα παρουσίαζαν μέση πυκνότητα 26,2%.

Αυτή η διαφορά σε ποσοστό 3% δεν είναι αμελητέα όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, τονίζουν οι ερευνητές.

Η ζάχαρη ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων και επομένως αυξάνει την πυκνότητα των ιστών στο μαστό, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση BMC Public Health.




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[χθες 15:10]  Αχαΐα: Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών...
[χθες 07:44]  Μ. Καραγιώργου: Η ασθένειά μου με...
[χθες 18:47]  Σεντένο για κορωνοϊό: Προσωρινές...
[χθες 13:27]  ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 5.500 κρούσματα...
[χθες 11:35]  Τρεις κινήσεις που κρατούν μακριά...
[χθες 12:42]  ΦΛΟΓΑ: 320 παιδιά νοσούν ετησίως...
[χθες 16:00]  Πάτρα: Οι εφημερεύοντες ιατροί του...
[χθες 10:36]  Ερευνα:Υπουλη ασθένεια με 1,23...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [08:44:31]