ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Όλγα Καραπάνου Crawford - Μας μίλησε η πρώτη ελληνίδα Master of Wine (Φωτογραφίες)

Όλγα Καραπάνου Crawford - Μας μίλησε η πρώτη ελληνίδα Master of Wine (Φωτογραφίες)



«Όταν γίνεσαι Master of Wine δεν τελειώνεις, αλλά αντίθετα τότε αρχίζεις...». Η Όλγα Καραπάνου Crawford έγινε η πρώτη γυναίκα από την Ελλάδα που αποκτά τον κορυφαίο τίτλο. Την εντοπίσαμε στην επαγγελματική έδρα της, στη Νάπα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και συζητήσαμε για τον ελληνικό και τον αχαϊκό οίνο, για την σκληρή δοκιμασία που υποβλήθηκε μέχρι να εισέλθει στο κλειστό κλαμπ των Masters of Wine, τις οινικές προτιμήσεις της και τα σχέδιά της. Η συζήτηση μαζί της, μας φανέρωσε έναν άνθρωπο προσγειωμένο και ισορροπημένο. Στοιχεία που την οδήγησαν στην επιτυχία και την έχουν καταξιώσει σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, όπως είναι οι αμερικανικοί αμπελώνες και η οινοποίηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Γίνατε πρόσφατα η πρώτη γυναίκα οινοποιός ελληνικής καταγωγής που φέρει τον τίτλο wine master και μόλις το τρίτο άτομο που τον κατέχει στην Ελλάδα. Δεν είναι σημαντικό για τη χώρα μας όταν άλλες χώρες δεν έχουν κανέναν;
Είναι μεγάλη τιμή και θέλω να πιστεύω ότι είναι σημαντικό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια οινική παράδοση και η εγκατάστασή της στον ποιοτικό παγκόσμιο χάρτη είναι αποτέλεσμα γνώσης και συνεργασίας των Ελλήνων και Ελληνίδων στον χώρο του κρασιού.

Να σας γυρίσω λίγο στο παρελθόν. Από ποια ηλικία ξεκίνησε η σχέση με το κρασί;
Σε πολύ μικρή ηλικία, δύσκολο να πω με ακρίβεια διότι γεννήθηκα σε οινοποιητική οικογένεια και το κρασί υπήρχε πάντα στα οικογενειακά μας γεύματα.

Τα οικογενειακά βιώματα επηρέασαν την απόφασή σας να μπείτε επαγγελματικά στον χώρο του οίνου;
Σίγουρα. Αποφάσισα ότι ήθελα να ακολουθήσω την πορεία της οινολόγου από την ηλικία των 15. Βοήθησε να έχω κάποιο ξεκάθαρο επαγγελματικό πάθος από μικρή ηλικία.

Αν δεν κάνω λάθος, μετά την αποφοίτηση από το Χημικό του Πανεπιστημίου Πατρών πήγατε για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ; Είναι πράγματι τόσο μεγάλο «σχολείο» οι αμερικανικοί αμπελώνες; Εκεί, μπορείς να ολοκληρωθείς σαν επαγγελματίας στον οινικό κλάδο;
Ναι, σωστά. Ολοκλήρωσα το Μάστερ στην Αμπελουργία και Οινολογία στην Καλιφόρνια. Πριν τελειώσω το Μάστερ, το μεγαλύτερο οινοποιείο στον κόσμο, το E&J Gallo, μου προσέφερε τον ρόλο της βοηθού οινολόγου σε ένα από τα οινοποιεία τους. Ενώ αποδέχθηκα με σκοπό να μείνω για ένα ή δύο χρόνια, συνειδητοποίησα ακριβώς αυτό, πόσο μεγάλο σχολείο είναι οι αμερικανικοί αμπελώνες. Επίσης συνειδητοποίησα ότι για να αγκαλιάσεις την οινολογία με με ανοιχτό μυαλό, θα πρέπει κάποιος να αποκτήσει εμπειρία όχι μόνο σε διάφορες οινοποιητικές περιοχές, ποικιλίες ή στυλ κρασιών αλλά και στην οινοποίηση από μεγάλη παραγωγή σε πάρα πολύ μικρή και να εργαστεί σε οινοποιεία με διαφορετικούς στόχους. Παρέμεινα για επτά χρόνια όπου έκανα οινοποιήσεις σε έξι διαφορετικά Το 2014 μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με τα οικογενειακά οινοποιεία ως σύμβουλος. Από τότε, παραμένω σύμβουλος για τα οινοποιεία Αμπελώνες Αντωνόπουλου και Achaia Clauss, και μεταξύ άλλων έκανα οινοποιήσεις για το Marcassin, ένα οινοποιείο που παράγει κάποια από τα πιο εκλεκτά κρασιά της Καλιφόρνια και έθεσα τις οινοποιητικές βάσεις για το Penrose Hill, ένα start-up με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Μιλήστε μας για εσάς σήμερα. Που ζείτε, που δραστηριοποιήστε επαγγελματικά;
Η επαγγελματικη βαση μου ειναι στη Ναπα, αλλα ταξιδευω συχνα. Είμαι Head Winemaker για το Penrose Hill και σύμβουλος των οινοποιείων Αμπελώνες Αντωνόπουλου και Achaia Clauss.

Φαντάζομαι ότι η απόφαση να διεκδικήσετε τον τίτλο master of wine ήλθε φυσιολογικά. Μιλήστε μας για τις φάσεις της δοκιμασίας. Ποια ήταν η δυσκολότερη;
Όταν ξεκίνησα το πρόγραμμα των Masters of Wine, πίστευα ότι ο στόχος ήταν να μάθω τα πάντα γύρω από το κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο και να μάθω τυφλή γευσιγνωσία. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτή η προσέγγιση ήταν απλοϊκή. Για να καταφέρει κανείς να περάσει το Master of Wine exam θα πρέπει να αναπτύξει κριτική σκέψη, κατανόηση, ικανότητα επικοινωνίας και κυρίως να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του/της και να χτίσει στα δυνατά του/της σημεία. Η δυσκολότερη φάση της δοκιμασίας ήταν όλες οι θυσίες τόσο στην προσωπική μου ζωή αλλά και στον χρόνο που έπρεπε να διαθέσω για να ολοκληρώσω το πρόγραμμα.
Σας βοήθησαν κάποιοι μέντορες; Αν ναι, ποιοι και με ποιο τρόπο;
Ναι, φυσικα. O Tim Hanni MW ο πρώτος μου μέντορας, με βοήθησε να κοιτάζω πάντα ένα θέμα κάτω από διαφορετικούς φακούς, διότι έτσι μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ένα πρόβλημα ή ερώτημα με αντικειμενικό τρόπο. Ο Nicholas Paris MW με βοήθησε πολύ σε στρατηγική, διότι η ύλη είναι απέραντη και ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο να την οργανώσει. Είμαι πολύ τυχερή διότι ένας από τους μέντορές μου ήταν (και είναι) ο Peter Marks MW, κατά τη γνώμη μου ένας από τους καλύτερους γευσιγνώστες στον κόσμο. Στις γευσιγνωσίες με τον Peter έμαθα λογική και τεχνικές γευσιγνωσίας.

Ποια στοιχεία (στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα) πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για master of wine προκειμένου να αποκτήσει τον τίτλο;
Αποφασιστικότητα, μετριοφροσύνη, αίσθημα συνεργασίας, πάθος για γνώση και φυσικά πάθος για το κρασί!

Οι master of wine έχουν υπογράψει τον κώδικα ηθικής και συμπεριφοράς του Ινστιτούτου και δικαίως θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα. Πώς αισθάνεστε που είστε μέλος αυτού του κλειστού κλαμπ;
Είναι μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη. Πιστεύω ότι όταν γίνεσαι Master of Wine δεν τελειώνεις, αλλά αντίθετα τότε αρχίζεις.

Και πως γιορτάσατε την απόκτηση του τίτλου;
Με τον σύζυγό μου, ο οποίος με υποστήριξε σε κάθε βήμα. Ανυπομονούμε να το γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τον Νοέμβριο στο Λονδίνο στην τελετή του MW.

Ποια θέση κατέχει ο ελληνικός αμπελώνας και οίνος στη διεθνή αγορά;
Είναι πάντα εξελισσόμενος και φυσικά εξαρτάται από την αγορά. Στην Αμερική, το ελληνικό κρασί είναι κυρίως το alternative και esoteric που δελεάζει τους γνώστες των κρασιών και αγγίζει σιγά-σιγά όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό. Πάντα εντυπωσιάζομαι όταν μιλώ με γνώστες του κρασιού σε ώριμες αγορές από το πόσο ενημερωμένοι είναι για τις γηγενείς ποικιλίες. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών δεν γνωρίζουν τα ελληνικά κρασιά.

Η Αχαΐα έχει οινική παράδοση. Έχει και μέλλον;
Ναι, πιστεύω ότι οι αχαϊκοί οίνοι έχουν μέλλον διότι έχουν μοναδικότητα και από άποψη ποικιλιών αλλά και τοπογραφίας. Στρατηγικά είναι σημαντικό πλέον, κατά τη γνώμη μου, να δημιουργηθεί η ταυτότητα της περιοχής με τη συνεργασία των τοπικών οινοποιών.

Εσείς, ποιες οινικές περιοχές της Ελλάδας θεωρείτε δυναμικές;
Πιστεύω ότι οι περισσότερες οινικές περιοχές στην Ελλάδα έχουν δυναμικό -έχουν διαφορετικές ποικιλίες, διαφορετικά κλίματα και μικροκλίματα, διαφορετική ιστορία -έχουν το δυναμικό να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα και να αναδείξουν τη δική τους οινική ποιότητα.


Πιστεύετε ότι έχει μέλλον ο ελληνικός αμπελώνας και πως πρέπει να κινηθούν οι Έλληνες οινοποιοί; Τι πρέπει να προσέξουν και πού πρέπει να ρίξουν το βάρος τους;
Πιστεύω ότι ο ελληνικός αμπελώνας μόλις τώρα αρχίζει να αναδεικνύει την πλουσιότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ επικροτώ τον πειραματισμό με όλες τις γηγενείς ποικιλίες, πιστεύω ότι η προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα, κάτι που χρειάζεται δοκιμή και πειραματισμό πολλών χρόνων για να τελειοποιηθεί και το απαραίτητο μάρκετινγκ για να επικοινωνηθεί. Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα κρασιά μας να μην είναι γνωστά ως «value alternatives», αλλά ως «top quality». Θέλει πειραματισμό στον αμπελώνα για να διατηρήσουμε την ποιότητα, και μάρκετινγκ για να γίνει η σωστή τοποθέτηση από άποψη τιμής.

Διακρίνουμε ότι το ελληνικό κρασί δείχνει να έχει αποκτήσει μια δυναμική στη διεθνή αγορά. Ποιες ελληνικές ποικιλίες προτιμούν στο εξωτερικό οι μυημένοι στο κρασί και ποιες στην επιτόπια κατανάλωση;
Για παράδειγμα, στην έρευνα για τον MW στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, όταν ρώτησα τους αγοραστές να αναφέρουν ευρωπαϊκές ποικιλίες που γνωρίζουν εκτός των κλασικών διεθνών, αναφέρθηκαν σε 24 διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες! (χωρίς να γνωρίζουν ότι η έρευνα ήταν για ελληνικά κρασιά). Στην Ελλάδα πάντα εκπλήσσομαι από το πόσο πολύ προτιμώνται οι διεθνείς ποικιλίες σε σχέση με το εξωτερικό.

Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η κουλτούρα στην Ελλάδα ως προς την κατανάλωση του εμφιαλωμένου κρασιού;
Σίγουρα, η ελληνική οινική αναγέννηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία και τα αποτελέσματα είναι εμφανή: wine bars και λίστες κρασιών σε εστιατόρια -ως Ελληνίδα του εξωτερικού που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, η διαφορά είναι αισθητή σε κάθε ταξίδι.

Είδα να κυκλοφορούν κουτάκια κρασιού, όπως τα αναψυκτικά, στην αγορά των ΗΠΑ για την επιτόπια κατανάλωση.
Ναι, τα κουτάκια είναι ένα από τα τελευταία trend στην Αμερική. Λόγω περιορισμών του γυαλιού σε πολλά μέρη για αποφυγή τραυματισμών, τα κουτάκια (cans) ανοίγουν ευκαιρίες για κατανάλωση κρασιού σε μέρη όπως παραλίες, πισίνες, αθλητικά στάδια κ.τ.λ. Ίσως και λόγω της επιτυχίας των craft beer, κυρίως οι millennials έχουν αγκαλιάσει αυτό το νέο packaging.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας κρασιά; Ποιες είναι οι προτιμήσεις σας ή δεν πρέπει να αποκαλύψουμε;
Πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω λίγα κρασιά, διότι οι οινικές επιλογές στον κόσμο είναι σαγηνευτικές και έχουν τη δική τους ιστορία. Από οινολογική άποψη, εκτιμώ ιδιαιτέρως το Pinot Noir και στην Ελλάδα το Βερτζάμι, διότι και οι δύο είναι δύσκολες ποικιλίες τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση.

Ο κώδικας δεοντολογίας των master of wine απαιτεί μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να μοιραστούν την γνώση τους με τους άλλους. Θα σας ενδιέφερε με κάποιο τρόπο να την μοιραστείτε στη γενέτειρά σας;
Φυσικά, ένας από τους λόγους που με ευχαριστεί να είμαι Master of Wine είναι η ευκαιρία να μοιραστώ τη γνώση και το πάθος μου με όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι Master of Wine με ενέπνευσαν κι εμένα. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να μπορώ να το εκτελέσω στη μητρική μου γλώσσα.

Θα κλείσω τη συνέντευξη με ένα προσωπικό ερώτημα. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 10-20 χρόνια; Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σχέδιά σας;
Προτιμώ να δέχομαι τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες όπως έρχονται, ποιος ξέρει;

(Δημοσιεύθηκε στο TRIP Νοεμβρίου)




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[χθες 13:03]  Πίτσα μαργαρίτα με τυρί κρέμα
[χθες 09:51]  Σπαγγέτι με κεφτέδες
[χθες 10:47]  Ψαρονέφρι με σως cranberry
[χθες 11:47]  Παστίτσιο με μανιτάρια
[χθες 10:20]  Ρολό κοτόπουλο πανέ
[χθες 08:56]  Μπολονέζ με πέννες ολικής
[χθες 09:32]  Κοτόπουλο παναρισμένο σε λευκό και...
[χθες 10:35]  Τάρτα με ψητά τοματίνια








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [23:10:41]