Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 04:09      5°-15° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Τραγανή πίτα με πατάτα και κρέμα από τον Άκη

Τραγανή πίτα με πατάτα και κρέμα από τον Άκη



Συστατικά
Για τη ζύμη
330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
230 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
40 γρ. νερό παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αυγού
1 κρόκο για άλειμμα
Για τη γέμιση
100 γρ. βούτυρο
1,5 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες των 3 χιλ.
250 γρ. καθαρισμένα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 γρ τριμμένο χαλούμι
1 αυγό για άλλειμα
200 γρ κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Προετοιμάζουμε τη ζύμη μας πατώντας ΕΔΩ
Για τη γέμιση
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα πλατύ τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό τις πατάτες και τα κρεμμύδια για 7-8 λεπτά μέχρι που οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται εύκαμπτες και να είναι μισομαγειρεμένες.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μοσχοκάρυδο και το τυρί.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε ένα τρυπητό μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα
Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην ταρτιέρα.
Την υπόλοιπη ζύμη την απλώνουμε πάλι με πλάστη και την απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Ενώνουμε καλά την πάνω και την κάτω ζύμη και αν θέλουμε διακοσμούμε με ζύμη που μας έχει περισσέψει.
Στο κέντρο αφήνουμε μια τρύπα για να βγαίνει η υγρασία.
Αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά με μια ώρα.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι μπήγοντας το μέσα και τσεκάρουμε αν έχουν ψηθεί οι πατάτες.
Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα και της βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις ψηθεί η πίτα και την αφαιρέσουμε από το φούρνο ρίχνουμε από την τρύπα σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να την πάρει όλη (μπορεί να κάνει και μισή ώρα).
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

*Από τον Ακη Πετρετζίκη




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [04:09:22]