Κυριακή 22 Ιανουαρίου 05:50      3°-9° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Ηλεία: Το κρασί που "κάπνισε" η πυρκαγιά - 750 ευρώ η φιάλη

Ηλεία: Το κρασί που "κάπνισε" η πυρκαγιά - 750 ευρώ η φιάλη



Υπάρχει ελληνικό κρασί που πωλείται στα 750 ευρώ το μπουκάλι, ξεπερνώντας σε τιμή μυθικά κρασιά του Bordeaux; Και όμως η απάντηση είναι καταφατική, καθώς είναι διαθέσιμες μόλις 2.300 φιάλες. Εκτός από την Ελλάδα της εσωστρέφειας, της κρίσης και της συρρίκνωσης, υπάρχει και η άλλη πλευρά της επιχειρηματικότητας, που έχει ανοίξει τις πόρτες της στις εξαγωγές του εξωτερικού. Το κρασί που προαναφέραμε ανήκει στο Κτήμα Μπριτζίκη, που βρίσκεται στην περιοχή της Ηλείας. Ονομάζεται «Διά Πυρός», είναι από την ποικιλία Αυγουστιάτη και προέρχεται από τη σοδειά του 2007, τότε που οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία έκαψαν χιλιάδες στρέμματα. Και η ιδέα που γεννήθηκε είναι να παραχθεί ένα κρασί κυριολεκτικά από τις στάχτες για να στείλει το μήνυμα της ελπίδας.
Την Διονυσία και τον Σάκη Μπριτζίκη, ιδιοκτήτες του κτήματος, τους εντοπίσαμε στο πρόσφατο συνέδριο-ανάπτυξης της «Πελοποννήσου» και μας μίλησαν για το εγχείρημα τους. Στις αρχές Ιουνίου έγινε η παρουσίασή του στη Νέα Υόρκη, σε ειδική εκδήλωση και το συγκεκριμένο κρασί, παρά την υψηλή τιμή του, έχει γίνει αποδεκτό μεταξύ των συλλεκτών.
Οπως σημειώνει στην «Π» η Διονυσία Μπριτζίκη:
«Το προϊόν είναι στην κάβα μας από το 2007 γιατί προέρχεται από τις φωτιές εκείνης της περιόδου. Θέλαμε να το τρέξουμε ανά τον κόσμο για να μεταφέρουμε ένα πνεύμα πολιτισμού. Οτι δηλαδή η Αρχαία Ολυμπία και το κτήμα μας, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι μπορούμε να κάνουμε προϊόντα δυνατά, που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά. Είναι ένα ξεχωριστό κρασί, που παλαιώθηκε 5 χρόνια σε βαρέλι. Η τιμή του είναι συμβολική, μιας και πρόκειται για ένα προϊόν πολιτισμού. Είναι ένα κρασί που βγήκε μόνο μια φορά σε 2.300 αριθμημένες φιάλες και ένα προϊόν πολιτισμού. Δεν είναι ένα κρασί με την έννοια του να το ανοίξει κάποιος κάθε ημέρα. Απευθύνεται σε συλλέκτες και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει μόνο μια φιάλη. Το όνομα του αγοραστή καταγράφεται σε λίστα και δεν μπορεί να αγοράσει δεύτερη φιάλη».
Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το κρασί να είναι τόσο ξεχωριστό;
Όπως σημειώνει η κ. Μπριτζίκη, τα σταφύλια του κτήματος δεν είχαν τρυγηθεί την περίοδο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Η φωτιά δεν τα είχε απειλήσει και σώθηκαν. Η στάχτη και η κάπνα , όμως, λόγω των έντονων πυρκαγιών, είχε ως αποτέλεσμα το προϊόν να βγει καπνιστό. Και να αφήνει στο στόμα την αίσθηση του καπνού. Αυτή η αίσθηση προέκυψε εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ατμόσφαιρα.
Πλήρες ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Πελοπόννησος της Δευτέρας"





Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [05:50:30]