Τρίτη 23 Μαΐου 20:02      14°-24° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Κάνει... θαύματα ελαιόλαδο της Γορτυνίας!

Κάνει... θαύματα ελαιόλαδο της Γορτυνίας!



Ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται από συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς, στην περιοχή κυρίως της Γορτυνίας και σε κάποια χωριά της Ορεινής Ολυμπίας, αποδείχτηκε επιστημονικά, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ότι λειτουργεί ευεργετικά, συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πρόκειται, όπως αναφέρει το newsbeast.gr, για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία "Χωραΐτικη", που καλλιεργείται στη Γορτυνία, από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και Κοντοβάζαινας, καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πικρή γεύση του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αποδείχτηκε ότι το λάδι που παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή εμπεριέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας την ουσία "ελαιοαλακάνθη", η οποία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, φαρμακευτικές ιδιότητες.
Παρουσιάζονται σε συνέδριο
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε συνέδριο για την ελιά, που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα έγιναν βραβεύσεις παραγωγών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι «οι δύο Περιφερειακές Ενότητες της Αρκαδίας και της Ηλείας, εκτός από κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, διαθέτουν ένα ελαιόλαδο που, εν τοις πράγμασι, αποδείχθηκε επιστημονικά πως μπορεί να φέρει ανάπτυξη και πλούτο στη Γορτυνία και στην Ηλεία, εάν αξιοποιήσουμε και αναδείξουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα και τις μοναδικές φαρμακευτικές του ιδιότητες, που προέρχονται από την πικρή γεύση του».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «ο πρωτογενής τομέας στην Αρκαδία έχει μέλλον, διότι, μετά την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, του μοναδικού που εγκαινιάστηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη χώρα κι επεξεργάζεται το αρκαδικό και ολύμπιο ρόδι, τώρα επιστημονικά αποδεικνύεται ότι ο τόπος μας και οι κλιματολογικές συνθήκες φέρνουν στο προσκήνιο άλλο ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, το ελαιόλαδό μας, που διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά».
Τόνισε ακόμη πως «δεν είναι τυχαίο το αναγεννησιακό κίνημα "Αρκαδία", που εδράζεται όχι τόσο στους ανθρώπους, όσο στο φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας», προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει το προϊόν αυτό και θα ενισχύσει τους παραγωγούς στη μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια του προϊόντος, ώστε να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, βοηθώντας, παράλληλα, τόσο τους Αρκάδες και Ηλείους καλλιεργητές, όσο και τους καταναλωτές, προστατεύοντας την υγεία τους».




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [20:02:07]