Κυριακή 23 Ιουλίου 23:53      23°-34° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Η ημερίδα στο Αίγιο και οι δουλειές

Η ημερίδα στο Αίγιο και οι δουλειές



Μια γρήγορη ανάγνωση του καταλόγου των ομιλητών και των τίτλων των εισηγήσεων στην μεθαυριανή ημερίδα που διοργανώνει η «Πελοπόννησος» στο Αίγιο πείθει για την σπουδαιότητα αλλά και τον διαφωτιστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.
Θέμα η αγροτική πολιτική, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο επανασχεδιασμός τους με όρους μάρκετινγκ.
Με όρους ποιότητας προϊόντων, καινοτομίας και σύγχρονων τεχνικών προώθησης στην εγχώρια και, κυρίως, στην διεθνή αγορά.
Εν πρώτοις, η όλη συζήτηση φαίνεται ότι δεν αφορά το ευρύ κοινό παρά μια αυστηρά οριοθετημένη κατηγορία επιστημόνων, παραγωγών, εμπόρων και επαγγελματιών με άξονα ενδιαφέροντος τον πρωτογενή τομέα.
Λάθος! Με την ανεργία στην Αχαΐα να έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το 35%, με την τοπική οικονομία αναιμική, συρρικνωμένη και χωρίς πυλώνες στήριξης, ο πρωτογενής τομέας είναι πηγή πλούτου και απασχόλησης που πρέπει παντοιοτρόπως να επανεφεύρουμε, αξιοποιώντας την υπεροχή των προϊόντων μας.
Σ' ολόκληρο τον κόσμο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι συνώνυμα της ποιότητας και της υψηλής διατροφικής αξίας. Με καλή τιμή και ισχυρό brand name. Και από τους λίγους τομείς πραγματικής παραγωγής και προστιθέμενης αξίας.
Μεθαύριο στο Αίγιο είναι βέβαιο ότι θ' ακουστούν καλά νέα. Και θα περιγραφούν προοπτικές ευοίωνες και πολλά υποσχόμενες, κόντρα στο ζοφερό κλίμα της εποχής και στην γενικευμένη ακινησία.
Αλλωστε, ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένα από τα κλειδιά που ψάχνουμε ώστε να ξεκλειδώσουμε τον συνδυασμό της κρίσης, να λειάνουμε το ετεροβαρές εμπορικό ισοζύγιο, να φέρουμε χρήματα στη χώρα και να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά.
Η «Πελοπόννησος» έχει πολλές φορές επισημάνει ότι τα μοντέλα που έως σήμερα ακολουθήθηκαν στον αγροτικό τομέα χρεοκόπησαν εξαιτίας της απόστασης που είχαν απ' τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Και εκεί, στην αγορά και στους όρους που διαμορφώνουν την ζήτηση της, οφείλουμε να εστιάσουμε.
Δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον, χτίζοντας μια τάξη νέων αγροτών - επιχειρηματιών που θα έχουν την άνεση να διαπραγματευτούν απ' ευθείας την πώληση της παραγωγής τους στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Πριν λίγες μέρες, στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, ένας πτυχιούχος Φυσικής εξηγούσε στην παρέα του ότι χάρη στο ευφάνταστο ντιζάιν της μικρής παραγωγής λαδιού που διατηρεί σε χωριό της Δυτικής Αιγιαλείας, κατάφερε να μπει στη λίστα προμηθευτών μιας ολλανδικής αλυσίδας πώλησης γκουρμέ προϊόντων.
Με σημαντικά κέρδη και ορίζοντα επέκτασης των δραστηριοτήτων του. Ο ίδιος δεν είχε φανταστεί τον εαυτό του ελαιοπαραγωγό την εποχή που έδινε πανελλήνιες εξετάσεις και στριμωχνόταν στα αμφιθέατρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Κατάφερε, όμως, να διακρίνει ένα κενό στην αγορά και να σπεύσει να το καλύψει. Απαντώντας, έτσι, και σε όσους ψάχνουν δουλειά στην πόλη ενώ οι δουλειές τους περιμένουν εκεί που η πραγματική παραγωγή υπάρχει. Στη γη, στο νερό και στον ήλιο.
Αγρότης, λοιπόν. Δεν είναι ντροπή, παράσημο είναι.




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [23:53:57]