Κυριακή 28 Μαΐου 23:32      13°-23° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Coffee Island: Ο καφές έγινε επιστήμη

Coffee Island: Ο καφές έγινε επιστήμη



Κάθε χρόνο, η οικογενειακή παράδοση απαιτεί συγκέντρωση στο σπίτι του παππού από το πρωί και προετοιμασία για το μεσημεριανό γλέντι της Κυριακής τους Πάσχα. Το σόι απαριθμεί πολλά μέλη, έτσι αυτή η συγκέντρωση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούμε οικογενειακά και να τα πούμε όσοι για λόγους επαγγελματικούς, έχουμε απομακρυνθεί από την εστία.
Παραδοσιακά λοιπόν, πάω και εγώ σαν μουσαφίρης τον αγαπημένο καφέ της γιαγιάς, τον ελληνικό. Μερακλής ο παππούς, ταμάμ και η γιαγιά, η οποία τον προτιμά «βαρύ, με λίγες φουσκάλες». Καμιά φορά με πειράζει ότι ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με ψεύτικο καφέ και όχι με τον αληθινό, το παλιό. Σκέφτηκα ότι έχει δίκιο, καθώς αυτό που ονομάζουμε εμείς ελληνικό, έχει τις ρίζες του στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στα πρώτα μαγαζιά-καφεκοπτεία της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι τον λένε τούρκικο, οι Κύπριοι κυπριακό και ούτω καθ' εξής.
Επισκέφτηκα το πλησιέστερο μαγαζί της CoffeeIsland, γνωρίζοντας ότι εκεί θα έχω μια πληθώρα επιλογών τόσο σε καφέ όσο και σε σύνεργα. Συν το γεγονός ότι τα παιδιά που δουλεύουν εκεί είναι πάντα εξυπηρετικά και έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου. Η επιλογή σωστού καφέ για τη γιαγιά δεν είναι εύκολη υπόθεση οπότε κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.
Στην κουβέντα που έκανα με τα παιδιά στο κατάστημα, έμαθα ότι αυτό που λέμε εμείς ελληνικός δεν είναι κάποιο ειδικό προϊόν καφέ, αλλά απλά καφές. Η διαφορά του με τους υπόλοιπους καφέδες είναι στην άλεση, το πόσο λεπτοκομμένος δηλαδή θα είναι ο κόκκος, καθώς επίσης και στον τρόπο παρασκευής. Στο χώρο του καφέ, η διαδικασία αυτή ονομάζεται ibrik, δηλαδή… μπρίκι. Στη CoffeeIsland βέβαια, έχουν σχεδιάσει και παράξει πέντε χαρμάνια (και ένα ντεκαφεινέ) υψηλής ποιότητας, τα οποία ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και στις προτιμήσεις του καθενός. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια και έτσι ζήτησα μια κλασσική επιλογή και μια πιο ιδιαίτερη… Η πρόταση των παιδιών ήταν το Specialblend και η ColombiaHuila. Ταυτόχρονα, μου ετοίμασαν και δύο καφεδάκια να πιω και να δοκιμάσω.
Το SpecialBlend είναι ένα χαρμάνι έντονα αρωματικό, μέτριας έντασης καφές και αρκετά γλυκόπιοτος. Το πλούσιο καϊμάκι του και το έντονο άρωμα του, σε προϊδεάζει για αυτό που ακολουθήσει, ενώ η επίγευση του, αρκετά γλυκιά και σχεδόν φρουτένια, αφήνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Ένας εξαιρετικά γευστικός ελληνικός καφές, όπως θα το περίμενε κανείς από τους γνώστες του καφέ.
Από την άλλη, η ColombiaHuila, ήταν μια έκπληξη. Από την αρχή το άρωμα του ήταν διαφορετικό, πιο έντονο και πολύπλοκο. Η πρώτη γουλιά μου έδωσε να καταλάβω τι σημαίνει ότι καφές από καφέ διαφέρει. Ένας συνδυασμός γλυκού και ξινού, πολύπλοκα αρώματα φρούτων και μια αίσθηση πληρότητας στο στόμα. Αρκετά διαφορετικό από ότι θα περίμενα σε έναν ελληνικό καφέ, αλλά τόσο έντονο και γευστικό που ήθελα να πιω και άλλο.
Τα παιδιά της CoffeeIsland μου εξήγησαν ότι ο πρώτος καφές ήταν ένα χαρμάνι προσανατολισμένο σε πιο κλασσικές γεύσεις, ενώ ο δεύτερος ήταν ένας specialty καφές, ο οποίος έρχεται κατευθείαν από τη Κολομβία με τη μέθοδο του DirectTrade. Οι όροι αυτοί μου φάνηκαν ξένοι, οπότε ενημερώθηκα ότι specialty είναι ο καφές υψηλής ποιότητας, που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο μέρος και έχει βαθμολογηθεί υψηλά ενώ directtrade είναι project που τρέχει η CoffeeIsland και έχει να κάνει με την απευθείας επαφή και προμήθεια του καφέ με τους παραγωγούς και όχι από μεσάζοντες, εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης αλλά και τη δίκαιη αμοιβή του παραγωγού. (Περισσότερα μπορεί κάποιος να δει στο site της εταιρείας και στο bloghttp://coffeeisland.gr/ και http://coffeeislandcoffeeshop.tumblr.com/ ).
Στο κατάστημα επίσης βρήκα και τα κατάλληλα σκεύη για την παρασκευή του καφέ (έμαθα ότι το μπρίκι πρέπει συγκεκριμένο σχήμα), συνοδευτικά όπως φλιτζάνια, δίσκους και τα λοιπά, ενώ προμηθεύτηκα και το εγχειρίδιο για τον τρόπο παρασκευής των ροφημάτων στο σπίτι, το BaristaManual. Πέραν αυτών, στην ιστοσελίδα της CoffeeIsland μπορεί κανείς να βρει βιντεάκια για το πώς μπορεί να φτιάξει ένα εξαιρετικό καφέ στο σπίτι αλλά και τις χρήσεις των αξεσουάρ και των συνοδευτικών. Αυτοί οι άνθρωπο πραγματικά ξέρουν τι κάνουν και δικαιολογούν το μότο του… ο καφές έγινε επιστήμη.



Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [23:32:28]