Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 06:08      4°-13° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Aφράτα πασχαλινά κουλούρια από την Σμύρνη

Aφράτα πασχαλινά κουλούρια από την Σμύρνη



Προετοιμασία: 30-40 λεπτά να ετοιμάσετε την ζύμη και 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου το ψήσιμο, ανάλογα με το μέγεθος ταψιού και κουλουριών. Σχετικά εύκολη και ευχάριστη συνταγή εάν την κάνετε με παρέα.

Υλικά (για 80-100 κουλουράκια ανάλογα το μέγεθος - όμως, όσο μικρότερα τόσο καλύτερα)
1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1/2 φλ. (125 ml) χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. (125ml) γάλα
15-20 γρ. αμμωνία
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
2-3 βανίλιες
ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την ζύμη: Σε μεγάλο μπρίκι ζεσταίνετε το γάλα με τις βανίλιες -να μην κάψει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο. Το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε με μίξερ. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ. Διαλύετε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού σε μπολ που κρατάτε πάνω από το μείγμα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο μείγμα αυγών-ζάχαρης.

Σημείωση: Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνετε αυτή την διαδικασία πάνω από το μπολ.

Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.

Πλάθετε τα κουλουράκια: Παίρνετε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγετε σε μακρύ μπαστούνι. Το στριφογυρίζετε ή κάνετε το κλασικό σχήμα της πλεξούδας με τρία μπαστούνια ή όποιο άλλο σας αρέσει. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα τοποθετείτε με απόσταση 3-4 εκ. γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνετε τα κουλουράκια: Αλείφετε τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα.

Πηγή - pandespani.com/syntages/koulourakia-pasxalina/



Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [06:08:40]