Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 16:59      8°-16° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Τροφές-ασπίδα για τον καταρράκτη

Τροφές-ασπίδα για τον καταρράκτη



Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη «φρενάρει» τον καταρράκτη στα μάτια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη μελέτη που έγινε μεταξύ διδύμων και δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και από τους γενετικούς παράγοντες, όσον αφορά στην εξέλιξη και στση σοβαρότητα του καταρράκτη στα μάτια, της συχνότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων διεθνώς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Κρις Χάμοντ, του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Ophthalmology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή καθεμιάς με την πρόοδο του καταρράκτη στα μάτια της στην ηλικία περίπου των 60 ετών και, στη συνέχεια, ξανά μετά από δέκα έτη.
Στο ξεκίνημα της έρευνας, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Στο τέλος της έρευνας, μετά τη δεκαετία, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη.
Οι κληρονομικοί-γενετικοί παράγοντες υπολογίστηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη, σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%). Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τελικά οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη στα μάτια απ' ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.
Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό
Ο καταρράκτης -πλην του παιδικού- εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και θολώνει ολοένα περισσότερο το φακό του ματιού, λόγω προϊούσας οξείδωσης. Το γιατί η βιταμίνη «φρενάρει» τον καταρράκτη, δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Το φυσικό υγρό μέσα στο οποίο «κολυμπά» ο φακός του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η προσθήκη έξτρα βιταμίνης C μέσω των τροφών φαίνεται πως παρέχει πρόσθετη προστασία.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως, από την έρευνά τους τουλάχιστον, προκύπτει ότι η προστατευτική δράση αφορά στις τροφές (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και όχι στα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C.
«Αν και δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, πιθανώς είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την επιδείνωσή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C», δήλωσε ο Χάμοντ.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μειωμένη ή καθόλου όραση λόγω του καταρράκτη.




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [16:59:57]