Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 17:18      7°-16° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Πάτρα: 700 κιλά ψωμί την ημέρα παράγουν οι κρατούμενοι στις Φυλακές

Πάτρα: 700 κιλά ψωμί την ημέρα παράγουν οι κρατούμενοι στις Φυλακές



Πολλά ιδρύματα αλλά και δημόσια νοσοκομεία εξασφαλίζουν καθημερινά τις προμήθειές τους σε ψωμί, αρτοσκευάσματα, ακόμα και σε γλυκά από τους φούρνους των φυλακών, που δουλεύουν εντατικά, νυχθημερόν, για να καλύψουν τις ανάγκες των «πελατών» τους.
Η λειτουργία οργανωμένων αρτοποιείων σε σωφρονιστικά καταστήματα μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, όμως υπάρχει και αποτελεί σημαντική παράμετρο, όχι μόνον για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων αλλά και για έσοδα των φυλακών, όπως γράφει στην Καθημερινή η Ιωάννα Μάνδρου.
Στην εποχή της οικονομικής δυσπραγίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, προσβλέπει σε αυτές τις μονάδες, όπως επίσης και στη ριζική αναβάθμιση των αγροτικών φυλακών, σε μια προσπάθεια να στραφεί και προς την αυτοχρηματοδότηση το σωφρονιστικό σύστημα για να καλύψει μέρος των αναγκών του.
Οι λόγοι της ανάπτυξης τέτοιων μονάδων είναι παιδευτικοί για τους κρατούμενους, συντελούν στην κοινωνική τους επανένταξη, εναρμονίζουν τα των φυλακών με ισχύοντα σε άλλες χώρες, ενώ συμβάλλουν και στην αύξηση των εσόδων τους.
Οι φούρνοι των φυλακών, που λειτουργούν σε έξι προς το παρόν φυλακές, αποτελούν προτεραιότητα της νέας οικονομικής σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου.
Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο φούρνος του Κορυδαλλού, που είναι γνωστός ως ΚΑΥΦ, δηλαδή Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών, προμηθεύει σε καθημερινή βάση ψωμί νοσοκομεία του ΕΣΥ και πολλά ιδρύματα στο λεκανοπέδιο. Στεγάζεται δίπλα από τις φυλακές και απασχολεί πάνω από εκατό κρατουμένους. Οι περισσότεροι δουλεύουν μαζί με εξειδικευμένους αρτεργάτες, ενώ περί τους 40 καθημερινά επανδρώνουν τα βανάκια που βγαίνουν από τη φυλακή και διανέμουν το ψωμί και τα άλλα αρτοσκευάσματα στους πολλούς «πελάτες» τους. Η συνολική παραγωγή; Διόλου ευκαταφρόνητη, πλησιάζει τους δύο τόνους την ημέρα, για την ακρίβεια 1.865 κιλά.
Φούρνους όμως έχουν και άλλες φυλακές. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σε θέματα Αντιεγκληματικής Πολιτικής που έχει την αρμοδιότητα των φυλακών, Ευτύχης Φυτράκης, μας δίνει τη χωροταξική τους κατανομή.
Αρτοποιεία διαθέτουν οι φυλακές στην Αγιά Χανίων, στην Κασσαβέτεια έξω από τον Βόλο, αλλά και η αγροτική φυλακή της Τύρινθας. Ολες αυτές παράγουν ψωμί και αρτοσκευάσματα καλύπτοντας τις ανάγκες τους και πουλώντας «έξω» σε ιδρύματα και νοσοκομεία. Δύο ακόμα φυλακές έχουν αρτοποιητικές μονάδες, αλλά μόνον για δική τους χρήση. Η Πάτρα, που παράγει σε καθημερινή βάση 700 κιλά ψωμί για τους κρατουμένους -δεν εμπορεύεται προς το παρόν- και η φυλακή της Κασσάνδρας, όπου επίσης το ψωμί καταναλώνεται από τους εγκλείστους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της ασκούμενης πολιτικής στις χρόνιες παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος, αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την κατεύθυνση στα οικονομικά των φυλακών.
Η οικονομική στενότητα και τα λίγα κονδύλια που διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των φυλακών τον οδήγησαν -για πρώτη φορά- σε εκπόνηση σχεδίων για ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης του σωφρονιστικού συστήματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι φούρνοι αποτελούν σημαντικό εργαλείο, και η προσπάθεια του υπουργείου κατατείνει στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους και στη δημιουργία και άλλων αρτοποιητικών μονάδων σε άλλες φυλακές.




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [17:18:59]