Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 06:49      10°-15° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Ποτοποιία Χάχαλη: Η μυστική συνταγή της επιτυχίας

Ποτοποιία Χάχαλη: Η μυστική συνταγή της επιτυχίας



Η ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ - Γ.Π. ΧΑΧΑΛΗΣ είναι μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές ποτοποιίες της περιοχής των Πατρών. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν τον 19ο αιώνα στη «μυροβόλο» Χίο, γνωστή στον κόσμο για τη μοναδικότητα της παραγωγής μαστίχας.
Η επιχείρηση μεταφέρθηκε από τη Χίο στους πρόποδες του κάστρου της Πάτρας, το 1939, από τον Παναγιώτη Χάχαλη, ο οποίος έφερε στις αποσκευές του τα βασικά εφόδια για να τεθούν οι βάσεις μιας επιτυχημένης πορείας: Προσήλωση στην ποιότητα, σεβασμός στον καταναλωτή, γνώση της εκχύλισης - απόσταξης, ικανότητα επιλογής των πρώτων υλών... και φυσικά οι μυστικές συνταγές της οικογένειας από τον παππού Γεώργιο Χάχαλη.
Από το 1960 και μετά o Παναγιώτης και η Ελένη Χάχαλη έδωσαν μια νέα ώθηση στην ποτοποιία η οποία πλέον αποκτά πανελλαδικό χαρακτήρα. Τα προϊόντα της και κυρίως το ούζο, το μπράντι, η τεντούρα, η μαυροδάφνη, το λικέρ μαστίχα και το βερμούτ αποστέλλονται σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, ενώ το 1993 η παραγωγή μεταφέρεται σε σύγχρονη μονάδα στην περιοχή Ρωμανός.
Η διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των ποτών σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους εμφιάλωσης και τυποποίησής τους, ενισχύουν την εξέλιξη της εταιρείας και την ωθούν προς τις εξαγωγές. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης των Πατρών, εξακολουθούν να λειτουργούν τα γραφεία και το πρατήριο προώθησης των προϊόντων της ποτοποιίας.
Το 1999 η 3η γενιά της εταιρείας, με επικεφαλής τον Γεώργιο Χάχαλη, ανασύρει από το παρελθόν και αναδεικνύει το ηδύποτο (λικέρ) ΤΕΝΤΟΥΡΑ, ψάχνοντας την ιστορία του, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο μάρκετινγκ για τη δημιουργία του προϊόντος ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ και τοποθετώντας το όχι μόνο στην εμπορική αγορά, αλλά και στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Ο Γεώργιος Χάχαλης τελειοποίησε την συνταγή χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά εκχυλίσματα μπαχαρικών και φρούτων και η Ευθαλία Χάχαλη σχεδίασε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά την συσκευασία και την εξωτερική εμφάνιση, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια μελαμψή καλλονή όπως η Τεντούρα Κάστρο.
Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ξεκινά εκ νέου η ιστορία της Τεντούρας, κερδίζει την προτίμηση του κοινού, επεκτείνεται στην παγκόσμια αγορά, προσελκύει το δημοσιογραφικό και επιστημονικό ενδιαφέρον, γίνεται σημείο αναφοράς για την πόλη των Πατρών και δίνει έμπνευση σε καλλιτέχνες για την δημιουργία έργων τέχνης.
Η Ποτοποιία Χάχαλη συνεχίζει και σήμερα να συνδυάζει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των αλκοολούχων ποτών (εκχύλιση - απόσταξη) με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην τυποποίησή τους.
Ο συνεχής έλεγχος τόσο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και σε όλες τις διεργασίες παραγωγής, αποθήκευσης, εμφιάλωσης και ποιοτικής ανάλυσης των αλκοολούχων ποτών που παράγει, της έχει δώσει την πιστοποίηση ISO 22000 για τρόφιμα και ποτά.

Πάντρεμα της παράδοσης με την καινοτομία

Στο πλαίσιο της συνεχούς ανησυχίας που διέπει τη λειτουργία της Ποτοποιίας Χάχαλη και του πάθους της για ποιότητα, η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 το ερευνητικό έργο με τίτλο «Χρήση βιολογικά ενεργών αιθέριων ελαίων στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής με πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία», σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σκοπός του έργου ήταν η παρασκευή νέων ή βελτιωμένων αλκοολούχων ποτών και γλυκισμάτων που θα περιέχουν φυσικά συστατικά με δυνητικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αξιοποιώντας τους αντιμικροβιακούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισμάτων τους.
Το ερευνητικό έργο ανέδειξε την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων της κανέλλας και του γλυκάνισου, καθώς και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων της μαστίχας Χίου, όπως αυτά περιέχονται σε συγκεκριμένα προϊόντα της εταιρείας.
Η εταιρεία αξιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας και παρασκευάζει νέα προϊόντα, όπως, η σειρά λικέρ ΚΑΣΤΡΟ σε κύβους από 100% φυσικά εκχυλίσματα, το λικέρ ΤΕΝΤΟΥΡΑ με ΜΑΣΤΙΧΑ, στο οποίο το άρωμα και η γεύση της μαστίχας Χίου είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα, σε σχέση με την κλασική ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ.
Η επιστημονική έρευνα που ξεκίνησε το 2012 συνεχίζεται και σήμερα, στοχεύοντας, κυρίως, σε αρωματικά βότανα της ελληνικής γης, για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Τεντούρα Κάστρο με άρωμα από Χίο!

Η Τεντούρα Κάστρο με μαστίχα, είναι ένα από τα τελευταία προϊόντα της ποτοποιίας Χάχαλη και αποτέλεσμα έρευνας που έγινε με φυσικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια κανέλλας και μαστίχας, για τα οποία εργαστηριακές (in vitro) μελέτες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με την ποτοποιία, έδειξαν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, στο πλαίσιο του έργου «Χρήση βιολογικά ενεργών αιθέριων ελαίων στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής με πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία».
Στην περίπτωση του προϊόντος Τεντούρα Κάστρο με μαστίχα, το άρωμα και η γεύση της μαστίχας Χίου είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα, σε σχέση με την κλασική Τεντούρα Κάστρο.
Τα έντονα εκχυλίσματα μπαχαρικών της Τεντούρας Κάστρο συνυπάρχουν με τη μοναδική σε άρωμα και γεύση φυσική μαστίχα Χίου, γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες.
Μία πρωτοποριακή, εντυπωσιακή ένωση, που ξετυλίγει το νήμα των γεύσεων και των αρωμάτων της Τεντούρας, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της κανέλλας, του γαρύφαλλου, του μοσχοκάρυδου, των εσπεριδοειδών και της μαστίχας. Απολαυστική γεύση από μεσογειακή Ανατολή που αφυπνίζει και ενεργοποιεί τις αισθήσεις!
Πίνεται κυρίως μετά από ένα καλό γεύμα σαν χωνευτικό λικέρ (digestif), σκέτη ή με πάγο σαν κανονικό ποτό, παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με σόδα ή σε κοκτέιλ.




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [06:49:13]