Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 04:44      6°-15° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Με επιτυχία η ημερίδα «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Δήμο Δυτικής Αχαϊας». ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Με επιτυχία η ημερίδα «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Δήμο Δυτικής Αχαϊας». ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ



Η δημιουργία ουσιαστικών υποδομών, οι στοχευμένες καλλιέργειες, αλλά και η επίλυση του προβλήματος της άρδευσης μέσω μεταφοράς νερού από τον Πηνειό αποτελούν τα τρία προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της Δυτικής Αχαΐας, όπως διαφάνηκε στην ημερίδα «Αναπτυξιακές Προοπτικές για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας», που διοργάνωσε η «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Ελλάδας.
Είχε ενδιαφέρον ότι πολλά καυτά πράγματα τέθηκαν από ανθρώπους της επιστήμης και του επαγγέλματος, καθώς στο πολιτικό λόμπι επικρατεί μετεκλογική κάμψη τόνων αλλά και αμηχανία, ενόψει του κύματος των μνημονιακών επιταγών που μειώνουν τα περιθώρια άσκησης πολιτικής που να συναντά το δημόσιο αίσθημα.
Ούτως ή άλλως, οι βουλευτικές δυνάμεις (με την εξαίρεση Θ. Παπαθεοδώρου και Ν. Νικολόπουλο) ήταν δεσμευμένες στην ψηφοφορία της Βουλής.
>Στην ημερίδα κατατέθηκαν ρεαλιστικές προτάσεις και παραδείγματα για τις προοπτικές που διαθέτει και το πώς μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Φάνη Παπανικολόπουλου, γεωπόνου και διαχειριστή της εταιρείας GEORION, o οποίος αναφέρθηκε σε δύο προϊόντα της περιοχής: Την πατάτα και την φράουλα.
Στην περίπτωση της πατάτας, η καλλιέργεια γινόταν υπαίθρια χωρίς καμία προστασία με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι μέτριο έως κακό και να μην έχει τη δυνατότητα εξαγωγής στις ευρωπαϊκές χώρες. Η εφαρμογή ωστόσο μιας διαφορετικής μεθόδου, αυτής του «τούνελ», όπου η πατάτα είναι προστατευμένη με ειδικού τύπου πλαστικά σε σχήμα τούνελ, είχε ως αποτέλεσμα το προϊόν να είναι σαφώς καλύτερο και να ανοίξει ο δρόμος των εξαγωγών.
Παραδέχτηκε επίσης όταν γινόταν παραγωγή στην περιοχή, πριν από μια πενταετία περίπου, δεν υπήρχαν ανοιχτές αγορές για να την απορροφήσουν. Οσο για τη φράουλα, επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και από τα 450 στρέμματα που ήταν φυτεμένα προ ετών, φθάσαμε σήμερα να μετράμε πολύ περισσότερα, χάρη όμως σε νέες καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και σε προσεκτική επιλογή των φυτών.
«Πρέπει να αναζητήσουμε το νέο στις παλιές παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής. Γιατί σε αυτές έχει αποκτηθεί σοβαρή γνώση δεκαετιών» εξήγησε. Η καλλιέργεια της φράουλας πολλαπλασιάστηκε και πλέον η Κ. Αχαΐα αποτελεί μια από τις βασικές περιοχές που παράγεται το συγκεκριμένο προϊόν μαζί με την Ηλεία και περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
>Ο Διονύσης Μαυρόγιαννης, περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, αγρότης ο ίδιος, εξήγησε ότι όσοι επέλεξαν να γίνουν αγρότες δεν είχαν τη στήριξη της Πολιτείας και επεσήμανε τα μεγάλα βήματα που έγιναν με τις καλλιέργειες θερμοκηπίου σε πολλά είδη, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής. Ειδικά για τη φράουλα εξήγησε ότι το παραγόμενο προϊόν της Δυτικής Αχαΐας είναι έτοιμο ένα μήνα πριν από τους Ισπανούς, που είναι βασικοί ανταγωνιστές μας, αλλά ζητούμενο παραμένει πώς θα φθάσει η μαζική παραγωγή στις αγορές. Ανέφερε επίσης ότι είναι αναγκαίο να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης με την επέκταση του φράγματος του Πηνειού.
>Ο Σταύρος Βέρρας, διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, παρουσίασε το προφίλ των καλλιεργειών στην Αχαΐα και τόνισε ότι εκείνο που απασχολεί τους αγρότες είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Επίσης, οι μικρές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, λόγω μικρού κλήρου, έχουν ως αποτέλεσμα να μην αποδίδουν μεγάλα εισοδήματα. Επεσήμανε επίσης την έλλειψη μεταποιητικών μονάδων αλλά και μονάδων παραγωγής στην περιοχής, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σταφιλοκαλλιέργεια. Οι παραγόμενοι τόνοι στην Αχαΐα φθάνουν τους 100.000 (από τους οποίους αρκετοί στη Δυτική Αχαΐα), μόνο που αυτούς οινοποιούνται μόνο οι 20.000 και οι υπόλοιποι πάνε σε άλλους νομούς. Ετσι χάνεται προστιθέμενη αξία και στα προϊόντα και στην περιοχή που τα παράγει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΠτΔ»






Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [04:44:18]