Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 09:59      4°-14° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Δίκτυο GrIt CUZINE: Ελληνοϊταλική συμμαχία στην κουζίνα

Δίκτυο GrIt CUZINE: Ελληνοϊταλική συμμαχία στην κουζίνα



Η κοινή γαστρονομική και πολιτισμική κληρονομία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αποτέλεσε το πεδίο δράσης των εταίρων του προγράμματος «GrItCUZINE», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν χθες στο τελικό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη, με την οργανωτική ευθύνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο αναδεικνύει τις κοινές διατροφικές ρίζες μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Ιταλίας και στοχεύει στην δημιουργία εργαλείων και πρακτικών που θα συνδέσουν την τοπική γαστρονομία με το πολιτιστικό προϊόν, για την τελική αξιοποίησή του από τον κλάδο της εστίασης - αναψυχής και του τουρισμού.
Στο μεγάλο τελικό Συνέδριο του έργου, συμμετείχαν Ελληνες και Ιταλοί εκπρόσωποι των εταίρων του δικτύου GrIt CUZINE, δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αναπτυξιακή Εταιρεία) η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Brindisi, η Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων Περιφέρειας Μπρίντιζι - CNA6 Brindisi, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του χώρου, κ.ά.
Ο Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η γενικότερη στόχευση του προγράμματος περιγράφηκε μέσα από την τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η τοπική γαστρονομία και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και γι΄ αυτό απόφαση της Περιφέρειας είναι να ενισχύσει και τα δύο αντικείμενα είτε σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων, είτε πρώτης μεταποίησης.
Ο Τ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τρύφων Φωτόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία για την καταγραφή και διάσωση παραδοσιακών συνταγών, προβολής περιοχών, καταγραφής κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας, προβολής και διάδοσης παραδοσιακών προϊόντων.
Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη ανάδειξης της πρωτογενούς παραγωγής, όχι μόνο για λόγους οικονομικής ανάπτυξης αλλά και διάσωσης της γνώσης και πρακτικών γύρω από την παραδοσιακή γαστρονομία. Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι εν δυνάμει ευκαιρίες οικονομικής εκμετάλλευσης, όπως στα τοπικά αγροτικά προϊόντα, στον αγροτουρισμό, στην γαστρονομική παράδοση, στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τότε τα οφέλη του προγράμματος θα είναι πολλαπλάσια.
Ο Κ. ΤΖΑΜΑΛΟΥΚΑΣ
Τα αποτελέσματα του «GrItCUZINE» στη Δυτική Ελλάδα παρουσίασε ο υπεύθυνος του έργου από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί ένα κοινό γαστρονομικό δίκτυο και έχουν αποτυπωθεί το κοινό γαστρονομικό προφίλ Ελλάδας - Ιταλίας, παραδοσιακές συνταγές και κοινά πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία συνοδεύουν έναν διάχυτο πλούτο, που μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί και κινδύνευε να χαθεί.
Το δίκτυο επιχειρήσεων και φορέων «GrItCUZINE» που έχει δημιουργηθεί, αφορά όλα τα στάδια της μεσογειακής δίαιτας και γαστρονομίας και εξαπλώνεται από την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων, την επεξεργασία, τυποποίηση, την διατροφή, την εστίαση και τον τουρισμό. Απώτερος στόχος είναι το δίκτυο αυτό, να αποτελέσει την βάση δημιουργίας μιας κοινής παραδοσιακής μεσογειακής γαστρονομικής ταυτότητας.
Σε επίπεδο περιφέρειας, το πρόγραμμα στηρίζει και την λειτουργία μιας τοπικής θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπτυξιακή Επιχείρηση έχει έρθει σε συμφωνία με το Επιστημονικό Πάρκο για να φιλοξενήσει και να καθοδηγήσει σε επίπεδο συμβουλευτικής 10 ιδέες, ώστε να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικά σχέδια, ενώ τρεις προτάσεις θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό για απόκτηση εμπειριών γύρω από την τοπική γαστρονομία.
Ο εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχο «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» Βασίλειος Γαβριηλίδης, παρουσίασε στοιχεία από την υλοποίηση του προγράμματος, αποτύπωσε δυσλειτουργίες και έδωσε συμβουλές τους ετέρους του έργου, για την πιο επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Η διευθύντρια της Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ Ηρώ Τσιμπρή μετέφερε την εμπειρία από παρόμοιες δράσεις του φορέα, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε τοπικό και διαπεριφερειακό επίπεδο, ενώ παραδείγματα καλών πρακτικών και αντίστοιχες δράσεις που έγιναν στην Ιταλία, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι φορέων Andrea Santoro (Επαρχία Brindisi), Madia Semeraro (Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και ΜμΕ Επαρχίας Brindisi και Cosimo Andriulo (Επαρχία Taranto).
Για τις προδιαγραφές και τα κριτήρια ένταξης στο δίκτυο Γαστρονομίας GrIt Cuzine για ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εστίασης, μίλησε ο γενικός γραμματέας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παναγιώτης Βαμβακάρης. Τα κριτήρια αυτά είναι αυστηρά και περιλαμβάνουν από αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και τον εσωτερικό διάκοσμο της επιχείρησης, μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού, την πιστοποίηση των προϊόντων, τη διαμόρφωση του μενού και τη σύνθεση των τοπικών προϊόντων σε αυτό.







Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [09:59:57]