Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 14:29      10°-15° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Φρέσκο ψωμί στα μικροκύματα;

Φρέσκο ψωμί στα μικροκύματα;



Νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η επαναφορά -μέσω του 3ου μνημονίου- των διατάξεων της λεγόμενης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», που θα επιτρέπει και στα σημερινά πρατήρια άρτου, να κάνουν και χρήση της ονομασίας «Αρτοποιείο».
Το θέμα έχει επανέλθει όχι ειδικά, αλλά στις γενικές διατάξεις της πρόσφατης συμφωνίας ενώ, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αρτοποιών θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης ενεργοποίησης των μέτρων της «εργαλειοθήκης».
«Δεν είναι κάτι ακόμη δεδομένο θεωρούμε, είναι πράγματα που έρχονται και φεύγουν κάθε φορά με τα μνημόνια. Προς το παρόν κρατάμε μικρό καλάθι» αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πατρών, Αθανάσιος Ντούβας.
Από την Αθήνα πάντως τα μηνύματα είναι διαφορετικά. Και έχει ήδη «σημάνει συναγερμός».
Παρά την απουσία του προέδρου Βασίλη Κορκίδη σε διακοπές στα Χανιά, η ΕΣΕΕ «κωδικοποίησε» και απέστειλε στα κατά τόπους όργανα τις νέες διατάξεις της συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά το ψωμί, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, άδεια «αρτοποιού» φαίνεται ότι θα παίρνουν πλέον και όσοι έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ψήσιμο ψωμιού και από έτοιμα προϊόντα ζύμης, ενώ ψωμί θα μπορούν να διαθέτουν όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών.
«Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε το τι σημαίνει ψωμί και τι φούρνος. Οταν μιλάμε για ζύμη εισαγωγής και έτοιμο προψημένο σκεύασμα, αναφερόμαστε σε ένα καρβέλι που παίρνει χρώμα ακόμη και σε… φούρνο μικροκυμάτων. Δεν μπορεί να δώσουμε άδεια "φούρνου" αλλά μόνο άδεια πώλησης, στον άρτο της συγκεκριμένης προέλευσης» αναφέρει ο Αρης Τηλιγάδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου.
«Η εξίσωση προψημένου bake-off και φρεσκοψημένης ζύμης στερεί λοιπόν από τους καταναλωτές το δικαίωμα να ξέρουν την προέλευση και την ποιότητα του ψωμιού που καταναλώνουν. Αν π.χ. έχει έρθει έτοιμο στη χώρα ως βιομηχανικό προϊόν ή παράγεται με παραδοσιακό τρόπο. Οσον αφορά στην τιμή του ψωμιού, η υποχρεωτική ζύγιση της φραντζόλας έλυσε όλες τις αμφιβολίες των καταναλωτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουμε» καταλήγει ο κ. Τηλιγάδης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ «Π»




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [14:29:44]