Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 12:41      9°-15° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Νησίδες δράσεων στο άνυδρο και άγονο τοπίο

Νησίδες δράσεων στο άνυδρο και άγονο τοπίο



«Δημιουργώ οινοτουρισμό» σημαίνει ότι προσφέρω ένα σύνολο τουριστικών υπηρεσιών μέσα στην αμπελουργική ζώνη, εργαζόμενος μαζί με τους ανθρώπους του τουρισμού, του πολιτισμού, με τους επαγγελματίες της εστίασης, των ξενώνων και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων. Σημαίνει ότι προτείνω και δημιουργώ ένα δίκτυο από ποιοτικά σημεία εστίασης της περιοχής που σερβίρουν οπωσδήποτε επώνυμο τοπικό κρασί, από ήρεμους και πολιτισμένους ξενώνες που προσφέρουν ελληνικό πρωινό, εκδηλώσεις πολιτισμού, ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα. Το επώνυμο ελληνικό κρασί έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντική πρόοδο στην ποιότητά του αλλά προσφέρει και σημαντικές εισροές στον πολιτισμό και την ανάπτυξη της χώρας.
Το 2014, ψηφίστηκε μετά από πολλές προσπάθειες η έννοια του οινοτουρισμού «ως παροχή υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιεία και αμπελώνες», καθώς και η έννοια του «επισκέψιμου οινοποιείου». Η μεγάλη αύξηση των επισκέψιμων οινοποιείων στη χώρα μας καθώς και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος δημιουργούν μια νέα κατάσταση, η οποία είναι ικανή να προσφέρει σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και στην προώθηση των προϊόντων μια περιοχής.
Στο άνυδρο και άγονο τοπίο που βιώνει η χώρα οι πολίτες δημιουργούν νησίδες δράσεων, οι οποίες δείχνουν τον άλλο δρόμο.
Στην αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας, τα «Οινοξένεια», στα τέλη Αυγούστου κάθε χρόνο, «καλλιεργούν» την τοπική κοινωνία στο δρόμο της ποιοτικής ανάπτυξης. Συνέργειες της εστίασης, της φιλοξενίας, της γαστρονομίας, με τα ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)- ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) της περιοχής, που ξεκινά από τον Κορινθιακό Κόλπο και αγγίζει τα Καλάβρυτα. Πρωταγωνιστούν επίσης, τα ημιορεινά αμπελουργικά τοπία και ο πολιτισμός. Είναι ενδεικτικό ότι τα τοπικά οινοποιεία είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεων αυτών.
Στη Γαλλία, 7,5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, αφιερώνουν την παραμονής τους στους «δρόμους του κρασιού», οι οποίοι στην Ιταλία ανέρχονται σε 142 διαδρομές. Οι δρόμοι του κρασιού είναι στην πραγματικότητα ένα σύνθετο καινούργιο προϊόν. Δεν είναι μόνο να πουλήσω κρασί ή τοπικά προϊόντα επί τόπου.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ




Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 


 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [12:41:36]