Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 04:36      9°-15° Πάτρα
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΘΕΤΑ ΤΗΣ «Π» VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Επίδομα τέκνων 2013: Δικαιούχοι του.. σχεδόν 500άρικου 25/08/2013  [09:17]

Επίδομα τέκνων 2013: Δικαιούχοι του.. σχεδόν 500άρικου

Πολλοί δεν γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι των νέων επιδομάτων και δεν έχουν πληροφορίες για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία καταβολής των νέων αυτών παροχών.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Τα νέα επιδόματα τέκνων δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από την 1η-1-2013 όσοι φορολογούμενοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ως «εξαρτώμενα τέκνα» οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται:
α) Τα φυσικά τέκνα, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.
β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.
γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και εφόσον ο πρώην σύζυγος ή η πρώην σύζυγος δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Για τα τέκνα αυτά ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση α.
δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση α.
Δικαιολογητικά για τα εξαρτώμενα τέκνα
Για ορισμένες περιπτώσεις τέκνων απαιτούνται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
-Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Εάν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
-Εφόσον στην οικογένεια υπάρχει εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α.
-Δικαστική απόφαση επιμέλειας ανήλικων τέκνων.
Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο Α21.
Ποσά επιδομάτων και εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, τα νέα επιδόματα τέκνων προβλέπεται να χορηγηθούν αναδρομικά από την 1η-1-2013 και είναι δύο κατηγοριών:
1) Το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων», το οποίο κυμαίνεται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και καταβάλλεται σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα παιδιά βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων.
Ειδικότερα:
α) Κάθε οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, εφόσον το 2012 είχε συνολικό εισόδημα:
-μέχρι 9.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 40 ευρώ το μήνα
-από 9.001 μέχρι 18.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 26,67 ευρώ το μήνα
-από 18.001 μέχρι 27.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 13,33 ευρώ το μήνα
β) Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί, εφόσον το 2012 είχε συνολικό εισόδημα:
-μέχρι 7.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 40 ευρώ το μήνα
-από 7.001 μέχρι 14.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 26,67 ευρώ το μήνα
-από 14.001 μέχρι 21.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 13,33 ευρώ το μήνα
γ) Κάθε οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, εφόσον το 2012 είχε συνολικό εισόδημα:
-μέχρι 10.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 80 ευρώ το μήνα
-από 10.001 μέχρι 20.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 53,33 ευρώ το μήνα
-από 20.001 μέχρι 30.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 26,67 ευρώ το μήνα
δ) Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά, εφόσον το 2012 είχε συνολικό εισόδημα:
-μέχρι 8.000 ευρώ, δικαιούται επίδομα 80 ευρώ το μήνα
-από 8.001 μέχρι 16.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 53,33 ευρώ το μήνα
-από 16.001 μέχρι 24.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 26,67 ευρώ το μήνα
ε) Κάθε οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά, εφόσον το 2012 είχε συνολικό εισόδημα:
-μέχρι 11.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 120 ευρώ το μήνα
-από 11.001 μέχρι 22.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 80 ευρώ το μήνα
-από 22.001 μέχρι 33.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 40 ευρώ το μήνα
στ) Κάθε οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά, εφόσον το 2012 είχε συνολικό εισόδημα:
-μέχρι 12.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 160 ευρώ το μήνα
-από 12.001 μέχρι 24.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 106,68 ευρώ το μήνα
-από 24.001 μέχρι 36.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 53,32 ευρώ το μήνα
2) Το «ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων», που ανέρχεται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί και καταβάλλεται επιπρόσθετα σε οικογένειες με 3 ή περισσότερα τέκνα, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις οικογένειες με 3 τέκνα, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με 4 τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
Ειδικότερα:
α) Για κάθε οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά:
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν μέχρι 11.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 245 ευρώ το μήνα ή 2.940 ευρώ το χρόνο.
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν από 11.001 έως 22.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 205 ευρώ το μήνα ή 2.460 ευρώ το χρόνο.
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν από 22.001 έως 33.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 165 ευρώ το μήνα ή 1.980 ευρώ το χρόνο.
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν από 33.001 έως 45.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 125 ευρώ το μήνα ή 1.500 ευρώ το χρόνο.
β) Για κάθε οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά:
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν μέχρι 12.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 327 ευρώ το μήνα ή 3.920 ευρώ το χρόνο.
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν από 12.001 έως 24.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 273 ευρώ το μήνα ή 3.276 ευρώ το χρόνο.
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν από 24.001 έως 36.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 220 ευρώ το μήνα ή 2.640 ευρώ το χρόνο.
- εφόσον το συνολικό εισόδημα του έτους 2012 ήταν από 36.001 έως 48.000 ευρώ, το συνολικό επίδομα (απλό επίδομα τέκνων + επίδομα τριτέκνου) ανέρχεται σε 167 ευρώ το μήνα ή 2.000 ευρώ το χρόνο.
Προϋποθέσεις
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την είσπραξη των επιδομάτων είναι:
α) Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους από τον υπόχρεο της οικογένειας. Η υποβολή της δήλωσης αυτής είναι προαπαιτούμενη ενέργεια, προκειμένου να αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησε ο αιτών το 2012 και με βάση το συνολικό ποσό τους να καθοριστεί το ακριβές ποσό του επιδόματος που θα του καταβληθεί. Η φετινή φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, που έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr και www.taxisnet.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι η λήψη κωδικών και ενός ειδικού «κλειδαρίθμου» για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής δηλώσεων.
β) Η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21, που έχει τη μορφή αίτησης - υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων. Η υποβολή του εντύπου Α21 πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, επίσης μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών. Η υποβολή του Α21 είναι δυνατή μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η οριστική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής του Α21 είναι εφικτή με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποκτηθεί για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
γ) Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012) αποδεικνύεται από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.
Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί έντυπο Ε1, ο αιτών θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
-Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου ή της συζύγου στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άνεργος, από την οποία να προκύπτει η ασφάλισή του ή η ασφάλισή της την τελευταία δεκαετία
-Βεβαίωση έναρξης και συνέχισης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος από το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
-Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των σελίδων του βιβλιαρίου υγείας του δικαιούχου ή της συζύγου, από τα οποία να αποδεικνύεται ότι το βιβλιάριο ήταν θεωρημένο για τα έτη της κρίσιμης δεκαετίας
-Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου με μισθωτή το δικαιούχο ή το σύζυγό του, κατατεθειμένο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και υπεύθυνη δήλωση με Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή, στην οποία θα δηλώνει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ ή ότι έληξε και την ημερομηνία λήξης αυτής
-Βεβαίωση φοίτησης του τέκνου ή των τέκνων σε σχολείο της Ελλάδος.
-Αντίγραφα της δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος των γονέων του.
-Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των σελίδων του βιβλιαρίου υγείας προστατευόμενου μέλους ασφαλισμένου γονέα, θεωρημένου για τα έτη της κρίσιμης δεκαετίας.
-Βεβαίωση από το γυμνάσιο ή το Λύκειο, όπου φοιτούσε ο δικαιούχος
-Βεβαίωση του ΟΑΕΔ, αν ο δικαιούχος είχε εγγραφεί στα μητρώα του.
δ) Τα εξαρτώμενα τέκνα να ευρίσκονται στην Ελλάδα.
Τα δικαιολογητικά για ομογενείς και αλλοδαπούς
Οι ομογενείς και οι αλλοδαποί δικαιούχοι οφείλουν επιπλέον να συγκεντρώσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή.
β) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής, εφόσον ο αιτών είναι πολίτης άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ειδικού δελτίου ταυτότητας.
δ) Άδεια διαμονής, εφόσον ο δικαιούχος είναι πολίτης χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή πολίτης της Ελβετίας ή άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της Ε.Ε.) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονέας τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
ε) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα και Άδεια παραμονής Αλλοδαπού, εφόσον ο δικαιούχος είναι αλλοδαπός πρόσφυγας στον οποίο έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο.
στ) Ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, εφόσον ο δικαιούχος είναι αλλοδαπός στον οποίο δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Διαδικασία
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την είσπραξη του επιδόματος είναι, αναλυτικά, η εξής:
1ο βήμα-Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Πριν από όλα πρέπει να υποβάλετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να αποτυπωθούν τα εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς από το ύψος του εισοδήματος που θα δηλώσετε για το 2012 θα εξαρτηθεί το ακριβές ποσό των επιδομάτων που θα λάβετε. Εάν δεν υποβάλετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος δεν θα μπορέσετε να λάβετε τα επιδόματα που δικαιούστε.
2ο βήμα-Συγκέντρωση δικαιολογητικών. Συγκεντρώστε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή των επιδομάτων.
3ο βήμα-Υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21. Μετά την συμπλήρωση και την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET, πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ηλεκτρονικά - πάλι μέσω του TAXISNET - ένα νέο μηχανογραφημένο έντυπο που φέρει τον κωδικό Α21 και έχει τη μορφή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης. Στο έντυπο Α21 πρέπει να δηλώσετε αναλυτικά στοιχεία για σας, τη σύζυγό σας και τα εξαρτώμενα τέκνα σας. Επιπλέον πρέπει να δηλώσετε τα δικαιολογητικά που έχετε συγκεντρώσει και τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού σας, στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθούν τα ποσά των επιδομάτων.
Πότε θα το εισπράξετε
Τα επόμενα βήματα ανήκουν στο κράτος.
Από τη στιγμή που θα έχετε ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και του εντύπου Α21 και θα έχετε στη διάθεσή σας και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν έχετε παρά να περιμένετε τις ακόλουθες ενέργειες των αρμόδιων κρατικών φορέων:
-Την ηλεκτρονική διασταύρωση και την επαλήθευση ορισμένων στοιχείων που αναγράψατε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Η διαδικασία αυτή διενεργείται από τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.
-Την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από την ΓΓΠΣ με την έκδοση του σχετικού εκκαθαριστικού σημειώματος.
-Την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που δηλώσατε στην αίτηση Α21 από τη ΓΓΠΣ
-Την αποστολή της ελεγμένης αίτησης Α21 στον ΟΓΑ για περαιτέρω έλεγχο.
-Τον έλεγχο ορισμένων δεδομένων που δηλώσατε στην αίτηση Α21 από τον ΟΓΑ. Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού, δεν αποκλείεται να κληθείτε στον ΟΓΑ για να υποβάλετε αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τα οποία έχετε δηλώσει ότι συγκεντρώσατε στην αίτηση Α21.
-Την έγκριση της αίτησης από τον ΟΓΑ και την πίστωση του λογαριασμού που δηλώσατε με το ποσό των επιδομάτων που αντιστοιχούν στο πρώτο εξάμηνο του 2013.



Αποστολή με E-mail Εκτύπωση


 




Πρόσφατα
[χθες 20:32]  Συνελήφθησαν οι δράστες της...
[χθες 17:56]  Η αφίσα του αγώνα Ελλάδα-Κύπρος
[χθες 15:23]  Δυσαρέσκεια ΝΟΠ για την χρήση του...
[χθες 11:41]  Εθνική χάντμπολ: Αστέρια στο παρκέ...
[χθες 10:00]  Παρ΄ ολίγο νέα τραγωδία με...
[χθες 21:15]  «Μαύρη τρύπα» 500.000 ευρώ στα...
[χθες 13:14]  Συνέντευξη Βαγγέλη Λιόλιου στην «Π»
[χθες 09:33]  Συνάντηση Παπαναστασίου - Βορίδη...

 

 

 


Πελοπόννησος
 
 

 



Τελευταία [04:36:09]